Just nu har vi lite längre svarstider pga skattedeklarationer. Kontakta Øresunddirekt Kontakt och vägledning

Danskt körkort för yrkestrafik

Senast uppdaterad 2024-03-15
Om du ska köra taxi, buss eller liknande i förbindelse med ditt arbete i Danmark krävs ett giltigt körkort för detta.
Skriv ut

Taxilegitimation i Danmark

En svensk taxilegitimation är inte giltig i Danmark. För att få lov att köra taxi i Danmark ansöker du om ett chaufförskort ("chaufførkort"). De tidigare så kallade förarkorten utställs inte längre, men de som utställts före lagändringen (2018) är fortfarande gällande i sina 5 års giltighetstid. 

Ansökningen om chaufförskort sker via Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens digitala formulär. Observera att MitID behövs för att kunna ansöka. Du får inte vara dömd för något som kan skapa tvivel om huruvida du kommer att missbruka rätten att köra yrkestrafik och du ska kunna bifoga ett läkarintyg på en god hälsa. Till sist måste du även uppfylla de fackliga kraven, vilket innebär att du inom de sista 10 åren ska ha genomfört en godkänd kvalifikationskurs eller vara innehavare av ett giltigt förarkort.  

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens digitala formulär (inloggning krävs)

 

Läs mer om hur du blir taxichaufför på taxilov.dk

 

Busskörkort i Danmark

För att få köra buss i Danmark ska du vara innehavare av körkort kategori D och körkort för yrkesmässig persontransport, "erhvervsmässig personbefordring". För att kunna få körkort kategori D måste du ha fyllt 24 år. Dessutom ska du ha ett chaufförsutbildningsbevis som du får utställt efter att ha genomfört en kvalifikationsutbildning. 

Se de olika körkorts- kategorier som finns i Danmark på borger.dk

 

Läs mer om reglerna för busskörkort och på Færdselsstyrelsen webbplats

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vill du göra business över Öresund?

Få koll på alla regler och lagar för dig som vill göra affärer i Danmark. På ÖresunddirektBusiness hittar du all information du behöver!

 

Vi stöds av