Vera & Sveva hittade jobb inom restaurangbranschen i Danmark

I Danmark finns det många jobbmöjligheter för unga arbetssökande – speciellt i en bransch som bar – och -restaurangbranschen. Vera och Sveva tog båda chansen och hittade lediga jobb hos Husteds restauranger i Köpenhamn.
Skriv ut

"Hos Husted" driver flera restauranger och vinbarer i Köpenhamn, och har flera svenska anställda. (Foto: Hos Husted)

Många svenska unga tittar över sundet i jakten efter nytt jobb. Och det kan det vara värt! I Danmark finns nämligen många lediga jobb inom flera branscher som till exempel restaurang, service, handel och butik med fler.

Två av dem som har lyckats hitta ett arbete i Danmark under 2022 är Vera och Sveva, som båda blev anställda i en av danska Husteds många restauranter och vinbarer.

 

Vera flyttade med jobbet till vackra Köpenhamn

Svenska Vera var en av de många unga svenskar som letade jobb under året. Efter att att ha sökt efter trevliga vinbarer och restauranger på både internet och sociala medier, dök Husted plötsligt upp som en möjlighet i Köpenhamn. Därefter var det bara att ta chansen och hoppa på ett danskt arbetsäventyr:

”Jag har alltid tyckt att Köpenhamn är en fantastisk stad, så det var en bra möjlighet att flytta över och börja jobba!” berättar Vera, som flyttade till Köpenhamn i samband med att hon fick jobbet. 

Vera fick rådgivning och hjälp från Øresunddirekt, som informerade om vad man ska tänka på om man skatt flytta och arbeta i Danmark. Øresunddirekt erbjuder bland annat personlig rådgivning på informationscentret i Malmö, men har också många gratis guider och informationsartiklar på oresunddirekt.se.

 

Sveva pendlar från Malmö till studiejobbet i Danmark

Sveva, som är från Italien och studerar i Malmö, arbetar deltid som servitris i Husteds restaurant Wacka vid Tivoli Food Hall. Planen från början var inte att söka jobb i Danmark:

”Det var svårt att hitta jobb som oerfaren och engelsktalande student i Malmö. Jag räknade egentligen inte med att söka jobb i Danmark, men efter att ha letat jobb i Sverige i ett par månader såg jag en annons på Facebook från Husted i Köpenhamn och slog till.” förklarar Sveva, som har jobbat i Husted sedan april 2022.

På grund av sina studier i Malmö bor Sveva fortfarande kvar i Malmö och pendlar över Öresund när hon ska till jobbet i Köpenhamn. Hon åker oftast tåg, och det tar omkring 40 minuter från Malmö C till Köpenhamns Hovedbanegård.

 

Tre tips om du vill söka jobb i Danmark:

1.

Planera din tur till jobbet 

Om du pendlar från Sverige till Danmark kan det vara en bra idé att undersöka tågtider och ta tåget i god tid. På det sättet minimerar du risken för förseningar etc.

2.

Ha tålamod och kontakta myndigheter i god tid 

Det kan ta tid att få ett danskt CPR-nummer, bankkonto och digital ID (MitID), som krävs för att jobba i Danmark.

3.

Ta emot hjälp och rådgivning 

Informationstjänster som till exempel Øresunddirekt finns till för att hjälpa dig med att få koll på allt administrativt innan du söker jobb i Danmark.

Intresserad av att arbeta i Danmark?

Vi har samlat guider och informationsartiklar som vänder sig till dig som söker jobb i Danmark. Här kan du få koll på allt från var och hur du söker jobb i Danmark, till anställningsvillkor och information om skatt, socialförsäkring med mer.

 

Läs mer om att söka jobb i Danmark

 

Läs vår FAQ: Sök jobb i Danmark

 

Läs också: Husted fandt engageret arbejdskraft i Sverige (på dansk)

 

Denna artikel är en del av ett projekt finansierat av Kraks Fond.

Hitta ditt nästa jobb i Danmark

Vi har samlat annonser för lediga jobb på pendlingsavstånd från Skåne till Östra Danmark - sök bland över 6000 jobbannonser.

 

 

Vi stöds av