Arbete inom IT-branschen i Danmark

Senast uppdaterad 2022-01-25
Här hittar du information om rekrytering, löner och hur man går till väga när man söker jobb i Danmark.
Skriv ut

Viktigt att veta är att svenska och danska yrken inte alltid motsvarar varandra till fullo.

 

Förbered dig innan du söker arbete i Danmark

Det finns många likheter mellan dansk och svensk arbetsmarknad, men också många olikheter som det är viktigt att du känner till. Prata därför med en fackförening innan du går på anställningsintervju. Fackföreningen kan informera dig om bland annat lön, anställningsförhållanden och om det är något om arbetsgivaren du bör känna till. På den danska arbetsmarknaden styrs vissa villkor genom lagar, medan andra regleras genom avtal och kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter. Därför är det viktigt att du kontaktar en fackförening för att ta reda på vilka regler som gäller för den aktuella arbetsplatsen.

 

Danska löner

Här kan du jämföra lönen mellan olika jobb. Statistiken är indelad på regioner, bransch och jobb. All lönestatistik baseras på referenser från användare. Samtliga referenser genomsöks automatiskt och manuellt innan de publiceras.

Lonstatistik.dk

 

Rekrytering i Danmark

Att söka arbete i Danmark skiljer sig delvis från Sverige. I Danmark finns det ett stort antal plats- och cv-banker, vilket skapar många mötesplatser. Samtidigt är det svårt att ha en helhetsbild både för arbetsgivare och arbetssökande. Därför är det vanligt att den som söker arbete kontaktar intressanta arbetsgivare direkt, även om de inte annonserar efter personal.

 

Spontanansökningar

För att underlätta spontankontakter har många företag sina lediga platser på sin hemsida. Även om det inte finns lediga platser för tillfället, uppmanar man ofta besökaren på hemsidan att skicka in sitt CV. I en sådan intern cv-bank sparar man ofta ansökningarna i upp till 6 månader, för att kunna ta en snabb kontakt om man behöver anställa.

 

Intresseorganisationer

IT-Brancheforeningen

IT-Branchen är en utav de största självständiga organisationerna för IT-branschen i Danmark.

ITB.dk

 

PROSA (Forbundet af IT-professionelle (a-kassa))

PROSA är både en fackförening och a-kassa in IT-branschen.

PROSA.dk

 

SAMDATA (Fagforening IT (a-kassa))

SAMDATA\HK är ett av Danmarks största IT-fackliga nätverk. organiserar anställda, studerande och arbetssökande inom IT-branschen.

SAMDATA.dk

 

Ingeniörforeningen IDA

En intresseorganisation och fackförening för tekniska och naturvetenskapliga akademiker.

IDA.dk

Jobbsökarverktyg

Verktyg som är skapade för att förenkla matchningen mellan jobbsökare och lediga jobb. Med dessa verktyg kan du enkelt söka igenom många olika jobbdatabaser samtidigt. Exempelvis så söker joobles verktyg igenom mer än 320 websiter med lediga jobb i Danmark vid varje sökning.

Workindenmark.dk

Jooble.dk

Indeed

Careerjet

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Ordbok

SE
DK
SE / DK
Applikationsarkitekt
Software Arkitekt
Databasutvecklare
Databaseudvikler
IT-Konsult
IT-Konsulent
Nätverkstekniker
Elektroingeniör
Drifttekniker
Datafagtekniker/ Datamekaniker
Internetdesigner/ webbutvecklare
Internetdesigner/ webudvikler

Letar du jobb inom IT?

Här hittar du jobb inom IT och informationsteknik så som systemutveckling, programmering och tele- och datakommunikation.

Vi stöds av