Arbete inom ekonomi och administration

Här hittar du information till dig som söker arbete inom ekonomi eller administration.
Skriv ut

Viktigt att veta är att svenska och danska yrken inte alltid motsvarar varandra till fullo.

 

Rekrytering i Danmark

Att söka arbete i Danmark skiljer sig delvis från Sverige. I Danmark finns det ett stort antal plats- och cv-banker, vilket skapar många mötesplatser. Samtidigt är det svårt att ha en helhetsbild både för arbetsgivare och arbetssökande. Därför är det vanligt att den som söker arbete kontaktar intressanta arbetsgivare direkt, även om de inte annonserar efter personal.


Spontanansökningar

För att underlätta spontankontakter har många företag sina lediga platser på sin hemsida. Även om det inte finns lediga platser för tillfället, uppmanar man ofta besökaren på hemsidan att skicka in sitt cv. I en sådan intern cv-bank sparar man ofta ansökningarna i upp till 6 månader, för att kunna ta en snabb kontakt om man behöver anställa.


Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen i Danmark heter Jobcenter och har en hemsida som kan användas aktivt av både arbetssökande och arbetsgivare. Här finns även länkar till andra platsbanker på den danska arbetsmarknaden. De flesta lediga platserna på Jobnet gäller kollektivsidan. Tjänster på akademikerområdet hanteras ofta av respektive fackförbund och av privata aktörer. Även på kollektivsidan kompletterar en del fackförbund Jobcenternas utbud av lediga platser.

Jobnet.dk


Privata platsbanker

En bra sammanställning över privata platsbanker och rekryteringsföretag finns på Job-guide.dk. En total översikt över de privata rekryteringsföretagen i Danmark finns på Degulesider.dk (gula sidorna). Under rubriken ”Personaleudvælgelse” finns en förteckning över aktörerna inom området. Sökningen kan begränsas geografiskt.

Job-guide.dk

Degulesider.dk

 

Intresseorganisationer

Handels- og kontorfunktionærernes Forbund

DJØF (Danmarks Jurist- og Økonomforbund)

DFL (Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening)

 

Förbered dig innan du söker arbete i Danmark

Det finns många likheter mellan dansk och svensk arbetsmarknad, men också många olikheter som det är viktigt att du känner till. Prata därför med en fackförening innan du går på anställningsintervju. Fackföreningen kan informera dig om bland annat lön, anställningsförhållanden och om det är något om arbetsgivaren du bör känna till. På den danska arbetsmarknaden styrs vissa villkor genom lagar, medan andra regleras genom avtal och kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter. Därför är det viktigt att du kontaktar en fackförening för att ta reda på vilka regler som gäller för den aktuella arbetsplatsen.

 

Danska löner

Lönestatistik i Danmark finns bl.a. på Lønstatistik.dk eller Jobindex.dk. Här kan du jämföra lönen mellan olika jobb.

Lønstatistik.dk

JobIndex.dk

 

Bra länkar till danska företag och jobb inom ekonomi och administration

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Ordbok

SE
DK
SE / DK
Advokatsekreterare
Advokatsekretær
Aktiemäklare
Børsmægler
Bankkassör
Bankkasserer
Ekonom
Civiløkonom/ Økonom
Kamrer
Revisor
Marknadsförare
Marketingfolk
Översättare
Korrespondent

Letar du jobb inom ekonomi och administration?

Här hittar du alla lediga jobb i Danmark inom ekonomi och administration.

Vi stöds av