Försäkringar om du bosätter dig i Danmark

Senast uppdaterad 2022-03-17
Det finns en mängd olika typer av försäkringar, och många olika försäkringsbolag - "forsikringsselskab". Därför är det en bra idé att undersöka priserna hos flera olika bolag, innan du tecknar en dansk försäkring.
Skriv ut

Om du vill teckna en dansk försäkring, kan du vända dig direkt till ett försäkringsbolag och undersöka försäkringsvillkoren. Du kan också välja att undersöka priser och villkor på en oberoende sida, som Forsikringsguiden.dk. I vissa fall kan du få rabatt på försäkringar genom till exempel en dansk fackförening.

Forsikringsguiden.dk

 

Lagpliktiga försäkringar

I Danmark, liksom i Sverige, säger lagen att du måste ha en ansvarsförsäkring om du äger ett inregistrerat fordon. Är du hundägare måste du även ha hundförsäkring, som täcker ifall din hund skulle orsaka andra skada. Om du vill ta ut ett lån med säkerhet i en dansk bostad kommer banken eller realkreditinstituttet förmodligen att kräva att bostaden är brandförsäkrad.

 

Arbetsgivare har plikt att försäkra sina medarbetare i arbetstiden. Om ditt arbete äger rum i både Danmark och Sverige, är det viktigt att din arbetsgivare tecknar en försäkring som även täcker när du tillbringar arbetstid i Sverige.

 

Svenska försäkringar i Danmark

Om du redan har tecknat försäkringar i Sverige, är det inte säkert att du kan ta dem med dig när du flyttar till Danmark, eftersom lagstiftningen kan se olika ut på försäkringsområdet i de två länderna. Kontakta ditt svenska försäkringsbolag, eller Konsumenternas Försäkringsbyrå, och fråga om dina försäkringar även är giltiga i Danmark.

Konsumenternas Försäkringsbyrå

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Flytta till Danmark

I vår checklista hittar du konkreta råd och tips för dig som ska flytta till Danmark.

Bland annat information om folkbokföring, skola, körkort, danskt bankkonto, hemförsäkringar och annat bra att veta innan du flyttar.

 

Vi stöds av