Gifta sig i Sverige - folkbokförd utomlands

Senast uppdaterad 2022-03-17
För att få vigas i Sverige måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket, alternativt inneha ett hindersprövningsintyg från ett annat nordiskt land.
Skriv ut

Folkbokförd utanför Sverige

I Sverige är det Skatteverket som ansvarar för hindersprövning. Ansökan om hindersprövning sker genom Skatteverkets blankett SKV 7880. Blanketten ska fyllas i och sedan skrivas under eller lämnas till Skatteverket i original.

Blankett SKV 7880 på Skatteverkets hemsida

 

Om en av er eller ni båda är folkbokförda i ett annat land måste ni personligen besöka ett av Skatteverkets servicekontor i Sverige i samband med att ni lämnar in ansökan om hindersprövning. Ni måste kunna styrka er identitet genom pass eller annan godkänd ID-handling. Den som inte är folkbokförd i Sverige ska också medta ett civilståndsintyg från sitt hemland till besöket hos Skatteverket. Intyget får vara högst fyra månader gammalt.

 

Hindersprövning från annat nordiskt land

En godkänd hindersprövning från ett annat nordiskt land är också godkänd i Sverige. Detta gäller dock enbart för man och kvinna, alltså inte för äktenskap som ingås av personer av samma kön. Hindersprövningen lämnar ni till er vigselförättare.

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att kontakta vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

Vi stöds av