Sälja hus eller lägenhet i Danmark

Senast uppdaterad 2024-02-19
Om du väljer att sälja ditt hus eller din lägenhet i Danmark, ska du vara uppmärksam på en del skillnader mellan den svenska och den danska bostadsmarknaden.
Skriv ut

Sälja via dansk mäklare eller sälja privat

Precis som i Sverige kan du välja att sälja din bostad genom en mäklare, en "ejendomsmægler", eller ordna försäljningen privat. Mäklare har ofta fördelaktiga avtal med annonsörer. Som säljare kan du spara pengar på att själv framvisa bostaden för potentiella köpare, även om du anlitat en mäklare. Om du säljer en "andelslejlighed" sker försäljningen ofta via ett administrationsföretag som andelsföreningen anlitar. 

 

Det finns oberoende danska bostadsportaler, som till exempel Boligsiden.dk och Boligportal.dk.

 

Boligsiden.dk

 

Boligportal.dk

 

Besiktning och energimärkning i Danmark

I Danmark har du som säljer ett hus eller ägarlägenhet plikt att undersöka bostadens skick genom en besiktning, som på danska heter "huseftersyn". Detta skiljer sig alltså från Sverige, där det är köparens plikt att undersöka bostadens tillstånd. Om det rör sig om ett hus är det vanligt att betala en sakkunnig för att utarbeta en "tilstandsrapport" - ett dokument som beskriver husets skador eller tecken på skador. Du har som säljare plikt att betala för skador på huset som uppdagas inom en period på 10 år efter ägarbytet, så det är viktigt att inte dölja eller förtiga något. Det finns dock möjlighet att fritas från ansvaret för skador om du låter göra en tilstandsrapport och tecknar en så kallad "ejerskifteforsikring". Läs mer om ejerskifteforsikring på Borger.dk eller Boligejer.dk.

Innan du säljer ditt hus bör du också försäkra dig om att det har en giltig energimärkning, eftersom köparen har rätt att begära detta. En energimärkning är en sorts utvärdering av bostadens energimässiga tillstånd. Den utförs av godkända energikonsulter och är giltig i fem år.

 

Processen med att sälja hus i Danmark

Själva processen när ett hus säljs är lite annorlunda i Danmark och Sverige. I Danmark fastslår du som säljare ett pris, kallat "kontantpris", som första intresserade köpare antingen accepterar eller avslår för att ge ett lägre bud. Budgivning på det sättet som vi är vana vid i Sverige kallas "licitation", och genomförs bara när intresset för en bostad är särskilt stort. Ta gärna hjälp av en sakkunnig när du bestämmer kontantpriset på din bostad.

När köpare och säljare är överens kan köpet genomföras. Det är vanligt att köparen får 6 dagars ångerrätt, som på danska heter "fortrydelsesret". Själva kontraktet heter "købsaftale", men kallas ibland också för "slutseddel".

 

Skatt på vinst vid försäljning

Normalt betalar man inte skatt på vinsten vid försäljning av en bostad i Danmark. Men det finns undantag.

 

Läs mer på skat.dk

 

Uppskov med skatten på kapitalvinsten

Om du fick uppskov med beskattningen av kapitalvinsten på din dåvarande bostad i samband med att du flyttade till Danmark, måste du ta ställning till beskattningen när du säljer din nuvarande bostad. Du kan betala till Skatteverket eller välja att be om uppskov igen. Det senare förutsätter att du ska köpa en ny bostad i Sverige eller Danmark. Blanketten för att be om uppskov med beskattningen heter K2 och finns att hämta på Skatteverkets hemsida.

 

Skatteverket.se - Blankett K2

 

Även om du inte tidigare fått uppskov med betalningen av skatten på kapitalvinst vid försäljning av en bostad kan det vara så att du ska betala skatten när du säljer din nuvarande danska bostad. Det beror på om du fortfarande är fullt skatteskyldig till Sverige. Kontakta Skatteverket om du är osäker på din skattestatus i Sverige. 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista - Flytta till Danmark

I vår checklista hittar du konkreta råd och tips för dig som ska flytta till Danmark.

Bland annat information om folkbokföring, skola, körkort, danskt bankkonto, hemförsäkringar och annat bra att veta innan du flyttar.

 

Vi stöds av