Socialförsäkring om du flyttar till Danmark

Senast uppdaterad 2023-01-31
När du bor och jobbar i Danmark är du automatiskt socialförsäkrad i Danmark. Men om du väljer att jobba i Sverige när du är bosatt i Danmark kan det innebära att du blir socialförsäkrad i Sverige istället. Som huvudregel är du socialförsäkrad i det land du arbetar.
Skriv ut

Socialförsäkring när du flyttar till Danmark

Att vara socialförsäkrad i ett land innebär att man har rätt till bidrag som föräldrapenning, barnbidrag, sjukpenning och andra ersättningar i det landet. Om du flyttar till Danmark beror din socialförsäkring på om du jobbar i Sverige eller i Danmark. Om du enbart jobbar i Sverige kan du behålla din socialförsäkring där, annars ska du vara socialförsäkrad i Danmark. 

Om du vill arbeta i både Sverige och Danmark måste du ansöka om ett intyg A1, intyget visar var du är socialförsäkrad. Läs mera under rubriken Socialförsäkring vid arbete i både Danmark och Sverige.

 

Undersök var du är socialförsäkrad

Det kan ha stor betydelse för din privatekonomi var du är socialförsäkrad, så det är viktigt att undersöka vilka regler som gäller i just ditt fall. Om du vill veta var du ska vara socialförsäkrad, ska du i första hand vända dig till behörig myndighet i ditt nuvarande bosättningsland. I Sverige är det Försäkringskassan och i Danmark är det Udbetaling Danmark.

Om du har frågor om den danska socialförsäkringen ska du vända dig till den kommun eller myndighet som har hand om frågan. Om det gäller "sygesikring", ska du kontakta den danska kommun som du arbetar i. Gäller det barnbidrag eller föräldrapenning, ska du kontakta Udbetaling Danmark. Gäller det däremot arbetslöshetsförsäkring ska du vända dig till en dansk a-kassa.

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi stöds av