Checklista: Bor i Danmark, arbetar i Sverige

Senast uppdaterad 2024-03-05
Arbetar du i Sverige, men har flyttat över till Danmark innebär det att du i fortsättningen kommer ha kontakt med båda ländernas system. Vissa villkor styrs nämligen av vilket land du arbetar i, medan andra påverkas av var du bor. Lär mer här i vår guide om bland annat rätt till sjukvård, bidrag och var du ska betala skatt.
Skriv ut
1.

Skatt

Om du flyttat från Sverige till Danmark antas du vara obegränsat skattskyldig i Sverige i fem år från att du flyttat. Det betyder bl a att du ska göra en svensk inkomstdeklaration varje år. Om du uppfyller vissa krav kan du dock begära att bli begränsat skattskyldig redan tidigare. Som begränsat skattskyldig beskattas din lön, pension mm med SINK-skatt. SINK-skatten är 25%, men ger dig inte rätt till några avdrag.

 

Läs mer om SINK-skatt i vår artikel Skatt när du bor i Danmark och pendlar till Sverige

 

Ansök om SINK (e-tjänst eller blankett SKV 4350) på Skatteverkets webbplats

 

Som bosatt i Danmark har du din skatterättsliga hemvist i det landet. Det betyder att Danmark som utgångspunkt har rätt att beskatta alla dina inkomster. Därför är det viktigt att du tar upp samtliga svenska inkomster i den danska deklarationen (årsopgorelsen). Du blir dock aldrig dubbelbeskattad, utan i det nordiska skatteavtalet finns regler för hur dubbelbeskattningen tas bort.

2.

A-kassa och fackförening

Arbetar du i Sverige och vill vara medlem i en fackförening och a-kassa ska du välja en svensk fackförening och a-kassa. Skulle du bli deltidsarbetslös och fortfarande jobbar i Sverige, betalas arbetslöshetsersättningen ut från din svenska a-kassa. Det är först vid full arbetslöshet som du ska anmäla detta till ditt bosättningsland, för att istället få arbetslöshetsersättning därifrån. Vid anmälan till en a-kassa i Danmark i denna situation behöver du visa ett intyg på hur mycket du jobbat i Sverige, sk PDU1, som du ansöker om hos din svenska a-kassa. Blir du helt arbetslös i Sverige, anmäler du dig till din danska a-kassa. Din danska a-kassa kommer att begära in PDU1 från den svenska, men du kan också oftast begära att de skickar intyget direkt till dig från den a-kassa du hade i Sverige.  

Läs mer om reglerna angående detta på följande danska webbplatser:

 

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Borger.dk

3.

Pension

När du arbetar i Sverige intjänar du svensk allmän pension, vilken i de flesta fall är högre än den danska motsvarigheten. De flesta svenska arbetsgivare betalar också in tjänstepension.

Om du fortfarande är bosatt i Danmark när du vill få din pension utbetald ska du kontakta Udbetaling Danmark och meddela att du har intjänat pension i Sverige. De kommer då att kontakta den svenska pensionsmyndigheten som beräknar, beskattar och betalar ut din pension. 

Dina pensionsinkomster från Sverige kommer även att beskattas i Danmark, om du bor där när du tar ut pensionen.

4.

Bankkonto för pendlare

Många banker erbjuder lösningar för dig som har behov av bankkonton på båda sidor av sundet, med tjänster som till exempel fria överföringar mellan ditt svenska och danska bankkonto.

 

Läs mer i vår artikel Bankkonto för pendlare

5.

Pendling

Det finns flera möjligheter till pendling mellan Sverige och Danmark. De vanligaste alternativen är via bil eller tåg över Öresundsbron eller med färja mellan Helsingör och Helsingborg. Pendlare erbjuds ofta olika typ av rabatterade periodkort.

 

Vi har samlat information om detta i våra artiklar om Pendling över Öresund

 

Tänk på att du måste ha med dig giltig legitimation vid resan till Sverige, eftersom det är förstärkta gränskontroller vid inresa i landet.

 

Läs mer i vår artikel Förstärkt gränskontroll vid inresa i Sverige

 

Väljer du att pendla med bil bör du vara uppmärksam på att du som folkbokförd i Danmark som regel inte får köra ett svenskregistrerat fordon där. För firmabil eller som pendlare till ett arbete i Sverige finns det dock möjlighet att i vissa fall undgå detta.

 

Läs vidare om reglerna och hur du ansöker om tillstånd i vår artikel Köra svenskregistrerad bil i Danmark

6.

Sjukvård

Som boende i Danmark har du i och med ditt CPR-nummer och sjukförsäkringskort rätt till vård där. Vill du istället ha rätt till sjukvård i Sverige ska du ansöka om ett intyg hos Försäkringskassan genom att fylla i och skicka in en blankett.

 

Läs mer på Försäkringskassans webbplats

 

Som anställd i Sverige är du som regel socialförsäkrad där och ska därför ansöka om ett EU-sjukförsäkringskort hos Försäkringskassan och alltså inte i Danmark.

 

Beställ EU-kort

7.

Bidrag och ersättning

Om du arbetar i Sverige är du som regel socialförsäkrad där, även om du bor i Danmark, och kan därmed ha rätt till svenska bidrag. För barnbidrag och föräldraledighet avgör båda föräldrarnas arbetsland och bosättningsland om det är Sverige eller Danmark som ansvarar för utbetalning. För en familj bosatt i Danmark där den ena föräldern arbetar i Sverige och den andra i Danmark är det i de flesta fall danskt barnbidrag som betalas ut. Föräldraledighet avräknas mellan länderna om föräldrarna arbetar i varsitt land.

 

Läs mer om socialförsäkring och gör vårt socailförsäkrinstest

Läs mer i våra artiklar:

 

Barnbidrag  

 

Föräldrapenning

8.

Försäkring

Som bosatt i Danmark och med arbete i Sverige bör du undersöka huruvida du är försäkrad när du reser från och till ditt arbete. I många fall har arbetsgivaren tecknat en kollektiv försäkring som även täcker din transport till och från arbetet. Det kan också vara inkluderat i din danska privata försäkring. Det är emellertid en god idé att höra med både din arbetsgivare och ditt försäkringsbolag om vad som gäller i ditt fall.

9.

Danskt medborgarskap

När du som svensk varit bosatt i Danmark de senaste sju åren kan det finnas möjlighet till danskt medborgarskap.

Läs om detta i vår artikel Danskt medborgarskap - om du bor i Danmark

10.

Arbetstillstånd i Sverige

Om du inte är medborgare i EU/EES eller Schweiz, och bosätter dig i Danmark, behöver du ha ett arbetstillstånd för att få fortsätta arbeta i Sverige.

Det är viktigt att du undersöker vad som gäller för dig. Kontakta Migrationsverket i Sverige och Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) i Danmark.

 

Kontakta Migrationsverket

 

Kontakta SIRI

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att kontakta vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

Vi stöds av