Trafikregler i Danmark

Senast uppdaterad 2024-02-02
Trafikreglerna i Danmark är mer eller mindre som i Sverige. Dock är hastighetsgränserna inte helt de samma. Här har vi samlat information om vad som kan vara bra att vara uppmärksam på när du kör bil i Danmark.
Skriv ut

Dansk promillegräns

I Danmark är det inte tillåtet att köra bil eller motorcykel med en promille över 0,5. I Sverige är gränsen 0,2 promille.

 

Hastighetsgränser i Danmark

I Danmark gäller följande hastigheter för personbilar:

 1. 50 km i timmen inne i städer
 2. 80 i timmen på landsväg utanför städer
 3. 80 eller 90 km i timmen på motortrafikleder
 4. 130 km i timmen på motorvägar, gränsen kan dock vara 90, 100 eller 110 km i timmen på vissa sträckor

På motorvägar får bilar och motorcyklar med släp, till exempel husvagn, samt bussar och lastbilar köra max 80 km i timmen. När det gäller motortrafikled och landsväg är högsta tillåtna hastighet för bilar och motorcyklar med släp samt lastbilar 70 km i timmen, medan bussar högst får köra i 80 km i timmen.

 

Om du överträder hastighetsgränserna kan du riskera att få böter av dansk polis. Hur mycket du ska betala beror på överträdelsen och hastigheten. Läs mera på danska polisens hemsida.

 

Läs mera om böter för fortkörning i Danmark

 

 

Användning av mobiltelefon under körning

I Danmark är det, liksom i de flesta andra europeiska länder, förbjudet att köra bil och tala i handhållen mobiltelefon samtidigt. Du straffas med böter på cirka 1.500 DKK och om du är utländsk bilist så kräver polisen in böterna på plats. Du kan också riskera att bli av med körkortet. Samma regel gäller även när du cyklar, då ligger bötern på cirka 1.000 DKK.  

 

Andra danska trafikregler - færdselsregler - som är bra att känna till:

 • Dubbdäck är bara tillåtet i perioden 1 november till 15 april. Däcken på person- och varubilar ska alltid ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter överallt.
 • Det är obligatoriskt att ha lyktorna på även dagtid. Det är också obligatoriskt att ha en varningstriangel i bilen.
 • Bilister ska lämna företräde till cyklister - var extra uppmärksam i korsningar.
 • I både Sverige och Danmark är det förbjudet att köra utan säkerhetsbälten. Det får inte finnas fler passagerare än det finns bälten i bilen. Barn som är kortare än 135 centimeter, ska sitta i godkänd utrustning (till exempel bilbarnstol eller bälteskudde) som passar till barnets höjd och vikt.

 • I Danmark är åldersgränsen 15 år för en "lille knallert", vilket är en moped som kan köra max 30 km/t. Ett sådant fordon ska i huvudsak följa samma trafikregler som cyklister. Åldersgränsen är 18 år för en "stor knallert" som kan köra max 45 km/t. För att köra en stor knallert måste man ha körkort för moped, bil eller motorcykel och ska följa trafikreglerna för bil och motorcykel. Stor knallert får dock inte köras på motorväg.
 • Högerregeln gäller också i Danmark. Detta innebär att fordonet som kommer från höger från dig har rätt att köra först i korsningar där inga andra väjningsregler styr.

 

Vägavgifter i Danmark

Det danska vägnätet är avgiftsfritt med undantag för Öresundsbron och Stora Bältbron. Broavgiften betalas kontant eller med kort i särskilda betalningsstationer vid överfarten. Båda broarna är öppna dygnet runt och stängs enbart vid extrema väderförhållanden. Åker du ofta över bron kan det snabbt betala sig att skaffa ett bropass.

 • Öresundsbron förbinder Danmark (Kastrup) och Sverige (Limhamn).

 

Se priser och mer information

 • Stora Bältbron förbinder Själland (Korsør) och Fyn (Nyborg). 

 

Se priser och mer information

 

Vägskyltar i Danmark

De danska vägskyltarna påminner om de svenska men det finns dock några skillnader.

 

Läs mer om danska vägskyltar här 

 

Fortkörningsböter

Den danska trafikpolisen är hårda mot trafikanter som kör för fort, även ett fåtal kilometer över hastighetsgränsen. Du straffas med böter och om du är utländsk bilist så kräver polisen in böterna på plats. De informerar dessutom polisen i ditt bosättningsland om du mister rätten att köra bil i Danmark.

 

Mer information om den danska trafiklagen hittar du på borger.dk

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att kontakta vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

Vi stöds av