Köpa begagnad bil i Danmark

Senast uppdaterad 2024-02-02
När du köper en begagnad bil i Danmark varierar dina rättigheter beroende på om du har köpt bilen privat, hos en bilförhandlare, på internet, på auktion eller genom ett ombud.
Skriv ut

Fördelen med att köpa en begagnad bil i Danmark, är att du kan få en förhållandevis ny bil till ett avsevärt billigare pris. Om du överväger att köpa en begagnad bil i Danmark, kan det var bra att känna till vad det innebär att exempelvis köpa bilen privat eller hos en förhandlare.

 

Köpa bil hos privat säljare

Köpet klassas inte som ett så kallat "forbrugerkøb", och ger därmed inte köparen särskilt skydd enligt den danska konsumentlagstiftningen. Var därför extra noggrann och undersök bilen och alla tillhörande dokument grundligt. Skulle det uppstå oenighet med köparen kan anmälan inte skickas in till Center for Klageløsning eller Ankenævn for biler, utan du får ta kontakt med en advokat eller söka juridisk hjälp hos retshjælpen.

 

Läs mer om vad som gäller vid köp av begagnad bil på forbrug.dk

 

Hitta en begagnad bil hos bilbasen.dk

 

Hitta en begagnad bil hos bilhandel.dk

 

Köpa hos en förhandlare

Köper du bilen hos en förhandlare klassas köpet som ett forbrugerkøb. Detta innebär att du omfattas av "købelovens" konsumentköpsregler. Skulle det uppstå oenighet med säljaren kan du välja att klaga hos Ankenævn for biler.

 

Ankenævn for bilers webbplats


Har köpet utförts via nätet, har du dessutom rätt att ångra köpet i upp till 14 dagar efter att varan levererats.

 

Köpa på auktion

Vid köp på auktion betraktas den som lämnat bilen till auktionen som dess säljare. Om auktionsfirman inte vill upplysa vem som lämnat varan, betraktas istället auktionsfirman som säljare i detta fallet.

 

Provisionsförsäljning

Provisionsförsäljning innebär att försäljaren säljer bilen i eget namn - men för en annan persons räkning. Det är försäljarens ansvar om det är fel eller brister på bilen. Köpet klassas som ett "forbrugerkøb" och därför omfattas du automatiskt av købelovens konsumentköpsregler.
Har köpet utförts via nätet, har du dessutom rätt att ångra köpet i upp till 14 dagar efter att varan levererats.

 

Begagnade bilar och købeloven

Köper du bilen hos en förhandlare är du, som tidigare nämnt, omfattad av købelovens regler. Denna lag innebär bland annat:

  • 2 års reklamationsrätt från leveransdatum
  • om bilen visar sig ha fel eller brister - kan du kräva att dessa rättas till eller att få pengarna tillbaka

 

Omregistering av begagnad bil

Om du köper en begagnad bil eller annat motorfordon med en nummerplåt, ska du som ny ägare omregistrera fordonet inom 3 veckor. Om du har ett MitID kan du själv logga in på Motorstyrelsens hemsida och göra detta. Om du inte har MitID kan du kontakta Motorstyrelsen för att göra omregistreringen. 

 

Läs vår artikel om MitID

 

Läs mer och registrera på motorstyrelsen.dk

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att kontakta vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

Vi stöds av