Danskt körkort

Senast uppdaterad 2024-02-02
Du ska bland annat ha fyllt 18 år, bo i Danmark och ha gått en kurs i trafikrelaterad första-hjälpen för att få ta danskt körkort. Om du redan har ett svenskt körkort kan du få det utbytt till ett danskt EU-körkort om du är bosatt i Danmark.
Skriv ut

Att ta körkort i Danmark

För att du ska kunna ta körkort från början i Danmark finns det en rad krav som du ska uppfylla. Du ska ha fyllt 18 år, bo i Danmark, samt ha ett läkarutlåtande på att du ser och hör utan problem. Dessutom måste du ha genomgått en trafikrelaterad första-hjälpen kurs. Det gäller dock bara om det är första gången du tar körkort.

 

Läs mer om körkort på borger.dk

 

Precis som i Sverige så ska du klara ett teoriprov och ett praktiskt körprov för att få ditt körkort. Det praktiska provet ska genomföras senast 12 månader efter att du blivit godkänd på teoriprovet. Innan du får genomföra proven ska du ha genomfört ett visst antal teori- och körlektioner. Undervisningen består både av teoretisk undervisning i trafikregler och hur bilen fungerar, samt praktisk undervisning i hur man kör, så kallad övningskörning.

 

På borger.dk kan du läsa mer om kraven

 

Byta till EU-körkort

Om du har ett svenskt körkort kan du använda det i Danmark så länge som det är giltigt. Du kan också få det utbytt till ett danskt EU-körkort utan förarprov, om du har bostad i Danmark. Du ska kontakta din bostadskommun för att få det gjort.

 

Förnya danskt körkort

Ett danskt körkort för bil eller motorcykel utställt efter 19 januari 2013 är giltigt i femton år. För lastbils- och busskörkort är giltighetstiden fem år.

Du förnyar ditt körkort hos Borgerservice i din bostadskommun. Ta med ett foto, ditt gamla körkort samt en legitimation. Har du tappat bort ditt körkort eller behöver förnya det på grund av namnbyte eller för att kortet är slitet kan du få ett så kallat "duplikatkörkort".

 

Läs mer om förnyelse av körkort hos borger.dk

 

För dig över 70 år

Sedan 1 juni 2017 behöver du som är över 70 år som utgångspunkt inte ha ett läkarutlåtande för att ansöka om förnyelse av körkort för motorcykel och bil. Ditt nya körkort har i de flesta fall en giltighetstid på 15 år. Om du är över 70 år och vill förnya ditt körkort för lastbil eller buss, är giltighetstiden för ditt nya kort mellan ett och fyra år, beroende på din ålder. 

 

Är det mer än tre år sedan ditt tidigare körkort utlöpte, ska du vanligtvis genomföra och bli godkänd i ett teoretiskt och praktiskt prov för att kunna få ett nytt körkort.

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att kontakta vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

Vi stöds av