Bilregistrering i Danmark

Senast uppdaterad 2024-02-02
Om du bosätter dig i Danmark ska din bil vara registrerad i landet. Här kan du läsa mer om hur du ska gå tillväga om du vill importerar din svenska bil till Danmark.
Skriv ut

Om du vill ta med dig din bil när du flyttar till Danmark måste den registreras i landet inom 30 dagar. Är du redan bosatt i Danmark ska du ansöka om att köra i Danmark med utländska skyltar innan du kör över gränsen.

Ansök om tillstånd för att köra utlandsregistrerat fordon via motorstyrelsen.dk

 

Du har 30 dagar på dig att registrera fordonet i Danmark. Ska du bosätta dig tillfälligt i Danmark – färre än 185 dagar under en 12 månaders period kan du ansöka om rätten att använda din svenskregistrerade bil i Danmark.

Tull och moms

När du importerar ett fordon från ett annat EU-land behöver du inte betala tull. Om fordonet är nytt ska du dock betala moms på 25 %.

Registreringsavgift

Den största utgiften är registreringsavgiften. Avgiften beräknas på det pris som en bilförsäljare skulle kunna sälja en motsvarande bil för i Danmark, ett så kallat handelspris. Som regel utgör registreringsavgiften 60-63 procent av handelspriset. Vill du veta hus stor registreringsavgiften blir på förhand, kan du göra en vägledande beräkning eller be Motorstyrelsen om ett bindande svar om din förväntade registreringsavgift.

 

Gör en vägledande beräkning av registreringsavgift hos motorstyrelsen.dk

 

Ansök om ett bindande svar på registreringsavgift hos motorstyrelsen.dk

 

Läs mer på Motorstyrelsens webbplats

 

Import och registrering

  1. Besiktning

Inför registreringen ska fordonet genomgå en utvidgad besiktning på en dansk besiktningsstation.

 

Hitta en besiktningsstation (synshal)

 

  1. Värdering

Inför registreringen ska bilen värderas i Motorregistret hos Motorstyrelsen.

 

Mer information hos motorst.dk

 

  1. Betala registreringsavgift

Du betalar registreringsavgiften via netbank, bank, posthus eller på ett av Motorstyrelsens motorcenter. Betalningsupplysningar finner du på beslutet du mottagit efter värderingen.

 

  1. Få fordonet registrerat i motorregistret och köp nya nummerplåtar

Du får fordonet registreras och köper nya nummerplåtar hos en nummerpladeoperatør eller hos ett av Motorstyrelsens motorcenter. Medtag det svenska registreringsintyget, de svenska nummerplåtarna, legitimation och försäkringsupplysningar.

 

  1.    Avregistrera bilen i Sverige

När omregistreringen är klar, ska du avregistrera bilen hos Transportstyrelsen i Sverige. Det gör du genom att returnera de svenska registreringsskyltarna till Transportstyrelsen. Skicka också med de svenska och danska registreringsbevisen.

 

Läs mer på transportstyrelsens webbplats

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi hjälper dig!

Du är alltid välkommen att kontakta vårt informationscenter i Malmö där vi erbjuder personlig vägledning och svarar på dina frågor.

Vi stöds av