Språkkurser i danska för svenskar

Senast uppdaterad 2024-01-25
Du som arbetspendlar eller flyttat till Danmark, har möjlighet att lära dig danska på en språkkurs. Här finns tips på olika privata och offentliga språkkurser i danska - både i Sverige och Danmark.
Skriv ut

Språkkurser i danska - undervisning i Danmark

Språkkurs i danska via kommunen

Vissa danska kommuner, bland annat Köpenhamns kommun, erbjuder språkkurser i danska till vuxna, utländska medborgare som flyttar till Danmark. Arbetar du i Danmark men bor i Sverige kan du också ha behörighet till danskundervisning via kommunen, om du är medborgare i ett EU-land. Kontakta din lokala danska kommun eller, om du är arbetspendlare, din danska arbetskommun. Du betala en deposition på 2.000 (2024) DKK för att få starta en kurs.  

 

Läs mer på Köpenhamns kommun

 

För att få undervisning i danska ska du kontakta en språkskola som har ett kontrakt, en "aftale", med den lokala danska kommunen. På kommunens hemsida brukar man kunna se en lista på godkända språkskolor. Här är ett urval: 

 

Danska för skandinaver - Studieskolen

 

UCplus 

 

CLAVIS (Roskilde, Holbæk, Ringsted och Aarhus) 

 

Arbetsgivare som har många svenska anställda, arrangerar i vissa fall språkkurser för sina anställda. Fråga din arbetsgivare.

 

Tips på danska privata språkskolor och kurser i danska

Det finns flera privata alternativ till språkkurs via kommunen. En språkskola heter på danska "sprogskole" eller "sprogcenter". Priserna varierar för olika typ av kurser, men ligger ofta mellan 800 DKK och 2500 DKK. 


Språkskolor och danskakurser:

 

IA Sprog - Dansk for skandinaver

 

Københavns Sprogcenter

 

Studieskolen

 

UddannelsesGuiden - Dansk kurs for flygtninge og indvandrere

 

UddannelsesGuiden - Dansk kurs for voksne udlændinge

 

Språkkurser i danska - undervisning i Sverige

Läsa danska på studieförbund

I Sverige är det framför allt studieförbunden som erbjuder undervisning i danska. Väljer du att ta en språkkurs i danska på ett studieförbund står du själv för kostnaden, såvida din arbetsgivare inte kan tänka sig betala för kursen. Du kan du välja mellan olika nivåer, precis som när du läser andra språk på ett studieförbund. På vissa studieförbund, som till exempel Folkuniversitet, kan du enkelt göra ett språktest online om du är osäker på vilken nivå du ska välja.

 

Några tips på olika studieförbund:

 

Folkuniversitetet - Kurser i danska

 

Kurser.se - Danskakurs

 

Läsa danska på universitet

Det är naturligtvis också möjligt att studera danska på universitetsnivå. I Skåne erbjuder till exempel Lunds Universitet en grundkurs i danska på 30 högskolepoäng. 

 

Lunds Universitet - Danska: Grundkurs

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Checklista: Fått jobb i Danmark – detta ska du ordna direkt

Har du precis fått jobb i Danmark?

I vår checklista kan du läsa om vilka praktiska steg du ska ta och vad du behöver tänka extra på.

 

Vi stöds av