Öppna danskt bankkonto - när du jobbar i Danmark

Senast uppdaterad 2024-01-25
När du börjar jobba i Danmark bör du starta ett danskt bankkonto för att kunna få din lön utbetald, eftersom din danska arbetsgivare kanske inte kan sätta in din lön på ett svenskt konto. Gör det så fort som möjligt så att du kan få ut din lön.
Skriv ut

NemKonto i Sverige:

Observera att det nu är möjligt att göra ditt svenska bankkonto till ett NemKonto i Danmark. Men du bör först undersöka att din arbetsgivare (eller annan dansk utbetalare) accepterar att betala ut din lön till ett svensk konto. Om de inte gör det, behöver du öppna ett danskt NemKonto.  

Bankkonto för pendlare över Öresund

Vissa banker erbjuder särskilda lösningar för dig som pendlar över sundet och behöver konto både i Sverige och i Danmark. Det är en bra idé att jämföra de olika bankernas villkor innan du bestämmer dig för var du ska placera ditt danska konto. När du jämför olika banker kan du till exempel titta på hur lång tid överföringar tar och vad det kostar att föra över pengar från det danska kontot till ett svenskt.

Observera att det ibland kan ta ganska lång tid att starta ett bankkonto i Danmark! 

Några banker har kontor i både Danmark och Sverige, med möjlighet att överföra pengar mellan länderna utan extra kostnad. Läs mer om konkreta kontotyper, priser och villkor hos respektive bank. Av banker med nordiska lösningar kan nämnas till exempel Danske Bank och Nordea.

 

Läs mer om konto i Norden hos Danske Bank

 

Läs mer om konto i utlandet hos Nordea

 

Ditt bankkonto ska vara ett NemKonto

Se till att det konto du öppnar i Danmark är ett så kallat NemKonto. NemKonto är kopplingen till ett offentligt utbetalningssystem som gör det möjligt för myndigheter att betala pengar till dig. Det kan röra sig om skatteåterbäring, lön från myndigheter, semesterersättning eller olika typer av socialbidrag. Säg till din bank att det bankkonto du öppnar till din lön, även ska vara ett NemKonto.

 

Din skatterättsliga hemvist och TIN-nummer

Ofta ställer din nya bank i Danmark frågan om din skatterättsliga hemvist, och ber om ditt TIN-nummer. 

Din skatterättsliga hemvist är landet där du bor. Även om du jobbar heltid i Danmark och betalar skatt på din inkomst där, samt får göra vissa avdrag, så ska du också deklarera i Sverige, eftersom det är ditt bosättningsland och därmed din skatterättsliga hemvist. 

Ditt TIN-nummer (TIN = Tax Identification Number) är samma som ditt personnummer. 

 

Gör ditt svenska bankkonto till ett NemKonto

Du kan också välja att använda ditt svenska bankkonto som ett NemKonto. Har du ett MitID kan du logga in på självbetjäningen på nemkonto.dk. Logga in och välj "Udenlandsk NemKonto". Om du inte har ett MitID, kan du fylla i en blankett och skicka till Digitaliseringsstyrelsen.

 

Läs mer och ansök om NemKonto utanför Danmark

 

Hämta blankett för ansökan om NemKonto utanför Danmark

 

Digital inloggning till internetbank och danska myndigheter - MitID

När du öppnar ett konto i en dansk bank får du sannolikt också tillgång till deras internetbank. I Danmark använder man sig av MitID, ett gemensamt inloggningssystem, till de flesta tjänster hos banker, Skattestyrelsen och andra offentliga myndigheter. 

Om din bank inte kan ordna ett MitID, kan du beställa det genom att besöka ett borgerservicecenter. För att få MitID med detsamma ska du ta med giltig legitimation och kunna besvara 2-4 kontrollfrågor, alternativt ta med ett vittne som kan styrka din identitet.

 

Läs mer i vår artikel om Danskt MitID

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi stöds av