Öppna danskt bankkonto - när du jobbar i Danmark

Senast uppdaterad 2020-03-24
När du börjar jobba i Danmark bör du starta ett danskt bankkonto för att kunna få din lön utbetald, eftersom din danska arbetsgivare i regel inte kan sätta in din lön på ett svenskt konto. Gör det så fort som möjligt så att du kan få ut din lön.
Skriv ut

Bankkonto för pendlare över Öresund

Vissa banker erbjuder särskilda lösningar för dig som pendlar över sundet och behöver konto både i Sverige och i Danmark. Som alltid är det bra att jämföra de olika bankernas villkor innan du bestämmer dig för var du ska placera ditt danska konto. När du jämför olika banker kan du till exempel titta på hur lång tid överföringar tar och vad det kostar att föra över pengar från det danska kontot till ett svenskt.

Listan nedan är inte fullständig men innehåller exempel på några av de banker som erbjuder särskilda lösningar till Öresundspendlare. Läs mer om konkreta kontotyper, priser och villkor hos respektive bank.

Swedbank

Swedbank erbjuder två olika lösningar kallade Sundspendlarpaket. De varierar i omfång och årsavgift. Man måste vara kund i Swedbank eller samarbetande Sparbanker för att få öppna kontot. Det ingår minst en kostnadsfri överföring mellan ditt danska och ditt svenska konto per månad och Swedbank erbjuder överföringar från ena dagen till den andra, om du överför pengarna innan kl. 15.00 på vardagar.

Läs mer på Swedbanks webbplats

 

Danske Bank

Danske Bank erbjuder ett konto kallat Danske Basis +. Det kostar inget att öppna kontot hos Danske Bank i Danmark, men man måste vara kund hos Danske Bank i Sverige. Det är ingen avgift på överföringar mellan ditt danska och ditt svenska konto.

Läs mer på Danske banks webbplats

 

SEB

SEB erbjuder ett så kallat Brokonto som kostar 600 kr/år. Med kontot får du en fast överföring mellan ditt SEB-konto i Sverige och i Danmark per månad. Vill du ha ytterligare överföringar tar det 1-3 dagar och kostar 100-300 DKK beroende på vilken typ av överföring du väljer.

Läs mer på SEBs webbplats

 

Nordea

Nordea har inte ett speciellt erbjudande för Öresundspendlare, men det är gratis att öppna ett konto hos Nordea Danmark. Om du är privatkund hos Nordea kan du, både via nätbanken och bankkontoret, överföra belopp mellan dina konton i Danmark och Sverige. Nordea Danmark tar ut en avgift för överföring till ett svenskt Nordea-konto. Kontakta din personliga bankrådgivare och hör om vilka möjligheter du har som kund. Nordeas kunder kan också ta ut pengar utan avgift, i Nordeas bankomater i Danmark, Sverige, Norge och Finland.

Kontakta Nordea

 

Ditt bankkonto ska vara ett NemKonto

Se till att det konto du öppnar i Danmark är ett så kallat NemKonto. NemKonto är ett offentligt utbetalningssystem som gör det möjligt för myndigheter att betala pengar till dig. Det kan röra sig om skatteåterbäring, lön från myndigheter, semesterersättning eller olika typer av socialbidrag. Säg till din bank att det bankkonto du öppnar till din lön, även ska vara ett NemKonto.

Digital inloggning till internetbank och danska myndigheter - NemID

När du öppnar ett konto i en dansk bank får du sannolikt också tillgång till deras internetbank. I Danmark använder man sig av NemID, ett gemensamt inloggningssystem, till de flesta tjänster hos banker, Skattestyrelsen och andra offentliga myndigheter. Oftast får du ett NemID som enbart kan användas hos din bank, men hör gärna med banken om de inte kan ordna ett NemID med ”offentlig digital signatur”, så att du kan använda din inloggning hos alla myndigheter.

Om din bank inte kan ordna ett NemID med offentlig digital signatur, kan du beställa det genom att besöka ett borgerservicecenter. För att få NemID med detsamma ska du ta med giltig legitimation och kunna besvara 2-4 kontrollfrågor, alternativt medbringa ett vittne som kan styrka din identitet.

Läs mer i vår artikel om Danskt NemID

 

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Kontakta Øresunddirekt

Tack för din feedback!

Vi stöds av