Digitala verktyg för att kommunicera med det offentliga fungerar inte över de nordiska gränserna

D.2025-04-15
Under bearbetning

Digitala verktyg som till exempel e-legitimation eller e-signatur som används när privatpersoner och företag kommunicerar med det offentliga i de nordiska länderna fungerar inte över de nordiska gränserna.

Skriv ut

I de nordiska länderna har en lång rad e-tjänster som e-signaturer och e-identifikation (till exempel Nem-ID i Danmark och BankID i Sverige) tagits fram på ett nationellt plan för att underlätta administrativa bördor, reducera omkostnader, förkorta handläggningstid och bespara medborgare och företag värdefull tid i kontakten med det offentliga.

Dessvärre har dessa verktyg inte tagits fram för att kunna fungera över de nordiska gränserna. Ofta krävs det dessutom ett personligt möte eller att en verksamhet ska ha en särskild juridisk status för att få tillgång till en viss tjänst. I vissa fall är det över huvud taget inte möjligt för det utländska företaget att ta del av infrastrukturen för e-förvaltning på marknaden i ett annat land.

För privatpersoner som på grund av arbete eller av någon annan anledning har myndighetskontakter i ett annat land än det där de är bosatta, eller som väljer att flytta till ett annat land, kan tillgången till e-förvaltning och tjänster som e-id i det andra landet väsentligt förenkla förutsättningarna för detta.

Ett ömsesidigt erkännande av ländernas olika lösningar för identifiering möjliggör för privatpersoner och företag att få direkt tillgång till de offentliga digitala tjänsterna i ett annat land. Därmed underlättas bl.a. mobiliteten för enskilda och företag i Norden. Nordiska medborgare ska kunna använda sina egna säkra inloggningslösningar, såsom personnummer och elektronisk legitimation, oavsett var de befinner sig.

Läs mer på norden.org

Fann du denna information relevant?

Vill du utveckla ditt svar?

Tack för din feedback!
Något gick fel, försök igen

Vi stöds av