Förstärkt gränskontroll vid inresa i Sverige

Du ska uppvisa giltig legitimation vid resa mot Sverige. Läs om vad det innebär om du pendlar mellan Sverige och Danmark och vilken legitimation som är godkänd.Gränskontroll

Den svenska regeringen har infört förstärkt gränskontroll vid inresa till Sverige. Kör du själv över Öresundsbron sker gränskontrollen vid betalstationen på Lernacken i Sverige. Reser du med Öresundståg sker gränskontrollen på Hyllie Station. Passagerare som kliver av tåget vid Hyllie kontrollerats på perrongen, medan passagerare som reser vidare till Malmö kontrollerats på tåget medan det står still på Hyllie station. För resande med färja mellan Helsingör och Helsingborg samt Gråhundbuss, Netbus eller busslinje 999 över Öresundsbron utför svenska polisen gränskontrollen i anslutning av inresa till Sverige.

Du ska uppvisa giltig legitimation - gäller också dig som pendlar

Om du inte har ett pass går det bra med ett nationellt ID-kort. På det nationella ID-kortet framgår vilken nationalitet man har. ID-kort som utfärdats av Skatteverket eller en bank är inte ett nationellt ID-kort eftersom det inte framgår vilken nationalitet man har - det framgår endast vilket land som kortet är utfärdat i och räknas därmed inte som giltig legitimation.

Ett giltigt ID-kort innehåller alltid:

  • innehavarans fotografi
  • upplysning om innehavarens fullständiga namn
  • personnummer eller födelsedatum
  • serienummer
  • innehavararens underskift
  • upplysning om ID-kortets giltighetstid
  • upplysning om den myndighet som utfärdat ID-kortet

Olika typer av ID-kort:

Kontroll av barns ID-handlingar

Vid gränskontrollen kontrolleras även barns id-handlingar. Ditt barn behöver ingen id-handling om ni reser tillsamman och du har giltiga resehandlingar och att du kan visa att det är ditt barn med tex ett person/födelsebevis.

 

Kom bara ihåg att undantaget endast gäller nordiska medborgare och att ditt barn inte reser med mor- eller farföräldrar.

 

Polisen gör förmodigen ett kort språktest för att vara på den säkra sidan.