Söka jobb i Danmark

Guiden hjälper dig som vill söka jobb i Danmark. Här hittar du bland annat länkar till jobbportaler och information om lön i Danmark.Söka arbete i Danmark

1. Här hittar du lediga jobb

Förutom att titta på jobbportaler (se lista nedan) kan du lägga in ditt CV hos rekryteringsbyråer och i CV-banker.


Jobbportaler

Jobindex - den största jobbportalen i Danmark, visar jobb från både offentliga och privata aktörer. Øresunddirekt publicerar annonser från Jobindex här på sidan.
Kraks Job-guide - en länksamling med länkar till bland annat jobbportaler, fackföreningarnas jobbsidor, jobbdatabaser och företag.
Jobnet - danska arbetsförmedlingens jobbportal
Nordjobb - jobb för unga i Norden

Rekryteringsbyråer

krak.dk eller degulesider.dk kan du söka efter danska rekryteringsfirmor inom ditt område.

Lägg in ditt CV

Lägg in ditt CV hos olika jobbportaler och rekryteringsbyråer så har arbetsgivaren en chans att hitta dig.


Läs mer om jobbsökning i artikeln Så söker du jobb i Danmark.

2. Branscher med goda jobbmöjligheter

Dansk och svensk arbetsmarknad ser till viss del olika ut. Därför kan det finnas bra jobbmöjligheter inom din bransch i Danmark, även om möjligheterna är mindre bra i Skåne. Kontakta Øresunddirekts Informationscenter i Malmö för aktuell information om hur arbetsmarknaden ser ut just nu. 

 

 

3. Auktorisering och legitimation

Vissa yrken i Danmark är lagreglerade och kräver legitimation eller auktorisering. På Uddannelses- og Forskningsministeriets hemsida finns en lista över lagreglerade yrken i Danmark och vem du ska kontakta inom respektive bransch.


Vill du ha din universitets- eller högskoleutbildning värderad, ska du vända dig till Uddannelses- og Forskningsministeriet, UFM, som bedömer utländska utbildningar. Läs mer här

4. Lön

Flera faktorer påverkar vilken lön du får i Danmark. Det har till exempel betydelse om du är privat eller offentligt anställd. Löneförmåner och pensionsinbetalningar påverkar också hur attraktiv din lön är. Läs mer om vad du ska tänka på i artikeln Lön i Danmark.

5. Hur söker jag jobb i Danmark?

Jobbsökning går till på samma sätt i Danmark som i Sverige. Vissa arbetsgivare har egna digitala system där du ska ladda upp din ansökan och CV, medan andra tar mot ansökningar både per post och e-mail. Det står i jobbannonsen hur du ska göra.

 

En bra ansökan består av ett personligt brev och ett CV. I brevet beskriver du varför du söker jobbet och framhäver några av de kompetenser som du har beskrivit närmare i ditt CV. Läs här om hur du skriver ett bra personligt brev och ett bra CV

6. Hur är det med språket?

Danska och svenska har många likheter. De ord som verkligen skiljer sig åt lär du dig snabbt och då är förståelsen inget problem. Dessutom har vissa danska kommuner, t.ex. Köpenhamn, gratis språkkurser för de EU-medborgare som jobbar i Danmark. Läs mer i vår artikel Språkkurser i danska för svenskar

7. Jobb för unga

För dig som är ung och inte har så stor erfarenhet på arbetsmarknaden, är det särskilt viktigt att undersöka vilka regler som gäller och vilka rättigheter du har. Till exempel kan du ha rätt till lön under sjukdom om du är anställd under den så kallade ”funktionærloven”. Du kan också vara anställd under andra avtal som ger rätt till lön under sjukdom.


Jobpatruljen.dk är en hemsida som vänder sig speciellt till unga på arbetsmarknaden. Här kan du läsa om regler och avtal och se vilken minimilön som gäller för olika branscher - både när du är under och över 18 år.

8. Jobbsökning i Danmark när du är inskriven på Arbetsförmedlingen

I Sverige kan även sökta utlandsjobb räknas när Arbetsförmedlingen tittar på om du är aktivt jobbsökande. Alla jobb som anses lämpliga godkänns. Bedömningen av vilka jobb som är lämpliga görs av Arbetsförmedlingen. Hör därför med dem om du är osäker.

Vill du flytta till Danmark för att söka jobb, kan du ansöka om att ta med dig din svenska a-kassa under tre månader. Det kan du läsa mer om i artikeln ”Sök jobb i Danmark med svensk a-kassa”.

9. Arbetstillstånd för utländska medborgare

Du som kommer från ett land inom Norden kan fritt resa till Danmark för att bo eller arbeta. Är du medborgare i ett EU/ESS-land kan du uppehålla dig fritt i Danmark under 3 månader utan att ansöka om registreringsbevis/uppehållstillstånd. Om du söker jobb kan du stanna i 6 månader utan att ansöka om tillstånd. Är du medborgare i ett land utanför EU/EES eller Schweiz måste du ansöka om arbetstillstånd och uppehållstillstånd i Danmark. Läs mer om reglerna på Ny i Danmarks hemsida.