Flytta till Danmark

Här hittar du konkreta råd och tips för dig som ska flytta till Danmark bland annat information om folkbokföring, skola, körkort, danskt bankkonto, hemförsäkringar och annat bra att veta innan du flyttar till Danmark.Jægerborggade (675x 450)

1. Hitta en bostad

Det finns olika sätt att hitta en bostad i Danmark, men precis som i Sverige försiggår en stor del av bostadsmarknaden på nätet, både när du vill hyra eller köpa. Øresunddirekt har en guide som handlar om att hitta och köpa bostad i Danmark där du hittar mer information.

2. Anmäl flytten och få ett personnummer

Om du flyttar från Sverige till Danmark och tänker stanna mer än sex månader, ska du inom fem dagar anmäla flytten till det danska "folkeregisteret". Du anmäler först flytten till ditt lokala skattekontor i Sverige, sedan besöker du ett så kallat Borgerservicekontor i den kommun du flyttar till. De hjälper dig med folkbokföringen i Danmark. Därefter får du ett danskt personnummer. Du kan läsa mer i artiklarna Folkbokföring och Personnummer. På Skatteverkets webbplats kan du också läsa om folkbokföring när du flyttar utomlands.

3. Är du EU-medborgare - ansök om uppehållsbevis (gäller ej nordiska medborgare!)

Svenska och nordiska medborgare behöver inget arbetstillstånd för att arbeta eller bo i Danmark. Däremot måste medborgare från andra EU-länder, som vill stanna i landet i mer än tre månader, ha ett uppehållsbevis som bekräftar de rättigheter man har som EU-medborgare. Beviset ansöker man om hos Ny i Danmark.

4. Är du icke EU-medborgare - ansök om uppehållstillstånd

Är du inte EU-medborgare måste du ansöka om uppehållstillstånd. Det gör du hos Ny i Danmark.

5. Skriv in barnen till skola och barnomsorg

Kontakta den kommun ni flyttar till i Danmark för att skriva in barnen i barnomsorg och i skola. Läs mer i artiklarna "Förskola i Danmark" och "Grundskola".

6. Teckna hemförsäkring

Kontakta olika försäkringsbolag och jämför de försäkringar de rekommenderar. På Eniros gula sidor kan du söka efter "forsikringsselskaber" för att få kontaktuppgifter till olika försäkringsbolag.

7. Körkort

Ett svenskt EU-körkort gäller även i Danmark. Du behöver alltså inte byta, men om du vill kan du, utan körprov, få ditt svenska körkort bytt till ett danskt EU-körkort. Läs mer om hur du går tillväga i artiklen "Förnyelse av körkort".

8. Öppna ett danskt bankkonto

När du börjar jobba i Danmark måste du upprätta ett danskt bankkonto för att kunna få din lön utbetald. Gör detta så fort som möjligt när du har fått ditt CPR-nummer, då det ofta tar lite tid för löneadministratören att lägga in dig i systemet.

 

Många banker erbjuder i dag bra lösningar för pendlare, så kallade brokonton. Läs mer i artikeln "Bankkonto för pendlare".

 

När du arbetar i Danmark behöver du dessutom ha ett NemKonto: ett offentligt utbetalningssystem som gör det möjligt för myndigheter att betala pengar till dig. Prata med din bank, så att det bankkonto som du upprättar för utbetalning av lön även är ett NemKonto. Läs mer om NemID i vår "Guide till det offentliga Danmark".

9. Eftersänd din post

Kontakta Adressändring för att få din post eftersänd.

10. Betala TV- och radiolicens

I Danmark betalar man både TV- och radiolicens ock ska betalas till Danmarks Radio.

11. Avanmäl TV-innehav i Sverige

Kontakta Radiotjänst i Sverige för att avanmäla TV-innehav.