Bor i Danmark - arbetar i Sverige

Arbetar du i Sverige, men har flyttat över till Danmark innebär det att du i fortsättningen kommer ha kontakt med båda ländernas system. Vissa villkor styrs nämligen av vilket land du arbetar i, medan andra påverkas av var du bor. Lär mer här i vår guide om bland annat rätt till sjukvård, bidrag och var du ska betala skatt. Bor i DK, Jobbar i SE

1. Skatt

Om du bor i Danmark men arbetar i Sverige ska du betala svensk skatt. Däremot är du begränsat skatteskyldig i Sverige och kan därmed välja att ansöka om att betala SINK-skatt, en särskild inkomstskatt, såvida du uppfyller kraven. SINK-skatten är 25 procent, men ger dig inte rätt till några avdrag.

 

 

Vidare är det viktigt att du kommer ihåg att ange din svenska inkomst i den danska deklarationen.

2. A-kassa och fackförening

Arbetar du i Sverige ska du vara medlem i en svensk fackförening och a-kassa. Skulle du bli deltidsarbetslös betalas arbetslöshetsersättningen ut från din svenska a-kassa. Det är först vid full arbetslöshet som du ska anmäla detta till ditt nuvarande hemland för att istället få arbetslöshetsersättning därifrån. Vid anmälan till en a-kassa i Danmark i denna situation behöver du visa ett intyg på hur mycket du jobbat i Sverige. Det är viktigt att du inte går ur din svenska a-kassa förrän du fått bekräftat ditt nya medlemskap i den danska.

 

Läs mer om reglerna angående detta på de danska hemsidorna:

3. Pension

När du arbetar i Sverige intjänar du svensk allmän pension, vilken i de flesta fall är högre än den danska motsvarigheten. De flesta fastanställda får också tjänstepension, som är en del av den anställdes lön. Om du fortfarande är bosatt i Danmark när du vill få din pension utbetald ska du kontakta Udbetalning Danmark och meddela att du har intjänat pension i Sverige. De kommer då att kontakta den svenska pensionsmyndigheten som beräknar, beskattar och betalar ut din pension.

4. Bankkonto för pendlare

Många banker erbjuder lösningar för dig som har behov av bankkonton på båda sidor av sundet, med tjänster som till exempel fria överföringar mellan ditt svenska och danska bankkonto. Läs mer i artikeln  "Bankkonto för pendlare".

5. Pendling

Det finns flera möjligheter till pendling mellan Sverige och Danmark. De vanligaste alternativen är via bil eller tåg över Öresundsbron eller med färja mellan Helsingör och Helsingborg. Pendlare erbjuds ofta olika typ av rabatterade periodkort. Vi har samlat information om detta i vår artikel om pendling.  

 

Tänk på att du måste ha med dig giltig legitimation vid resan till Sverige, eftersom det är förstärkta gränskontroller vid inresa i landet. Läs vidare: Förstärkt gränskontroll vid inresa i Sverige

 

Väljer du att pendla med bil bör du vara uppmärksam på att du som folkbokförd i Danmark som regel inte får köra ett svenskregistrerat fordon där. För firmabil eller som pendlare till ett arbete i Sverige finns det dock möjlighet att i vissa fall undgå detta. Läs vidare om reglerna och om hur du ansöker om tillstånd.

6. Sjukvård

Som boende i Danmark har du i och med ditt CPR-nummer och sjukförsäkringskort rätt till vård där. Vill du istället ha rätt till sjukvård i Sverige ska du ansöka om ett intyg hos Försäkringskassan genom att fylla i och skicka in en blankett.

 

Som anställd i Sverige är du som regel socialförsäkrad där och ska därför ansöka om ett EU-sjukförsäkringskort hos Försäkringskassan och alltså inte i Danmark.

 

7. Bidrag och ersättning

Om du arbetar i Sverige är du som regel socialförsäkrad där, även om du bor i Danmark, och har därmed rätt till diverse svenska bidrag. För barnbidrag och föräldraledighet avgör båda föräldrarnas arbetsland och boendeland om det är Sverige eller Danmark som ansvarar för utbetalning. För en familj bosatt i Danmark där den ena föräldern arbetar i Sverige och den andra i Danmark är det i de flesta fall danskt barnbidrag som betalas ut. Föräldraledighet avräknas ofta mellan länderna om föräldrarna arbetar i varsitt land.

 

Läs mer om socialförsäkring, barnbidrag och föräldrapenning.

8. Försäkring

Som bosatt i Danmark och med arbete i Sverige bör du undersöka huruvida du är försäkrad när du reser från och till ditt arbete. I många fall har arbetsgivaren tecknat en kollektiv försäkring som även täcker din transport till och från arbetet. Det kan också vara inkluderat i din danska privata försäkring. Det är emellertid en god idé att höra med både din arbetsgivare och ditt försäkringsbolag om vad som gäller i ditt fall.

9. Danskt medborgarskap

När du som svensk varit bosatt i Danmark de senaste sju åren kan det finnas möjlighet till danskt medborgarskap. Läs om detta här: Danskt medborgarskap - om du bor i Danmark