Hyra bostad i Danmark

Att hyra bostad heter på danska att ”leje”, och en hyresrätt heter en ”lejelejlighed”. Det finns både allmänna och privata hyresvärdar i i Köpenhamn och övriga Danmark.

Hyra lägenhet eller hus i Danmark

Privata danska hyresvärdar är inte samlade i ett centralt register. Men som bostadssökande kan du leta efter hyreslägenheter på olika bostadsportaler. Se vår länkguide till bra bostadsportaler, som du hittar längst ute till höger här på sidan. Tänk på att på vissa bostadsportaler kostar det pengar att logga in som antingen bostadssökande eller uthyrare - beroende på marknaden. Du kan också kontakta privata hyresvärdar personligen och be att få ställa dig i kö till en hyreslägenhet.

Kontrakt och husorden

När du hyr en lägenhet ska du skriva under på ett hyreskontrakt. Om hyresvärden är en privatperson som inte har ett förtryckt kontrakt, kan ni eventuellt ladda ner ett 'tomt' kontrakt från Borger.dk, eller via länken här på sidan, som ni sedan fyller i gemensamt. De flesta privata hyresvärdar har dock förtryckta kontrakt. Vid inflyttning är det vanligt att hyresgästen betalar en deposition samt tre månaders hyra i förskott.

 

Det är viktigt att du tar dig god tid att läsa igenom hyreskontraktet innan du skriver under, och frågar hyresvärden om du är osäker på vad någon av punkterna innebär. Eventuella fel eller skador i lägenheten ska vara inskrivna i kontraktet när du flyttar in. Om du upptäcker skador som inte dokumenterats i kontraktet är det en bra idé att kontakta hyresvärden med det samma, gärna med bilder på skadan.

Förutom hyreskontraktet är det vanligt att hyresvärden ger dig ett dokument som kallas "husorden". En husorden är en samling praktiska regler för vad man får och inte får göra i hyreshuset. Det kan röra sig om husdjur, användning av gemensamma utrymmen, begränsning av höga ljud på kvällarna och annat som har betydning för den allmänna grannsämjan.

Betala hyra - vad ingår?

Hur mycket hyra man betalar för en lägenhet beror, precis som i Sverige, på olika faktorer, främst storlek och läge. Hyrorna är dock generellt lite högre i Köpenhamnsområdet än i Malmöområdet. Om värme och vatten är inkluderat i hyran heter det på danska att hyran är "inklusiv forbrug".

Var försiktig när du hyr i andra hand och genom privatpersoner! Det är lätt att råka ut för bedragare så tänk på att inte sända pengar i förväg, överlag så bör du undvika uthyrare som kräver att du betalar i förväg innan du hunnit se boendet.

Om du bor i en privat hyreslägenhet och tycker att du betalar alldeles för mycket i hyra, eller att dina hyresvillkor är orättvisa på annat vis, kan du klaga till ett organ som heter "huslejenævnet". Varje dansk kommun har ett huslejenævn.

Meddela danska folkeregistret om du flyttar till Danmark

När du flyttar till Danmark ska du komma ihåg att meddela det danska "folkeregisteret", som motsvarar den svenska folkbokföringen. Dessutom ska du omregistrera din bil till danska nummerskyltar.