Hyra, köpa, sälja

Hyra bostad i Danmark

Att hyra bostad heter på danska att ”leje”, och en hyresrätt heter en ”lejelejlighed”. Det finns både allmänna och privata hyresvärdar i i Köpenhamn och övriga Danmark.

Köpa hus eller lägenhet i Danmark

Om du som svensk vill flytta till Danmark och köpa ett danskt hus eller lägenhet, behöver du veta lite om den danska bostadsmarknaden. Här kan du läsa om hur du hittar och köper en dansk bostad.

Sälja hus eller lägenhet i Danmark

Om du väljer att sälja ditt hus eller din lägenhet i Danmark, ska du vara uppmärksam på en del skillnader mellan den svenska och den danska bostadsmarknaden.

Sälja bostad i Sverige - flytta till Danmark

Om du ska sälja din svenska bostad, i samband med att du flyttar till Danmark, ska du bl.a. vara uppmärksam på att särskilda regler gäller för uppskov med beskattningen av kapitalvinsten vid försäljning av din svenska bostad nä...

Köpa eller sälja dansk andelsbostad

En dansk ”andelsbolig” skiljer sig från en vanlig ägarbostad genom att det är en ”andelsboligforening" som äger och driver fastigheten. Som medlem av föreningen äger man rätten att anväda lägenheten. Processen när man vill köpa...

Kontakta dansk mäklare

En dansk mäklare kan vara till hjälp om du vill sälja eller köpa en bostad i Danmark. Om du ska sälja en bostad kan en mäklare hjälpa dig med att fastställa rätt pris. Ska du köpa bostad kan du få inspiration och hitta köpobjek...

Fastighetsskatt - om du köper bostad i Danmark

I Danmark kopplas två typer av skatt till fastigheten: fastighetsskatt och fastighetsvärdesskatt. Även lägenhetsinnehavare ska betala dessa skatter, om lägenheten är en ägarbostad.

Bostadsbidrag när du bor i Danmark

Bostadsbidrag heter på danska ”boligstøtte”, och är en gemensam beteckning för olika typer av bostadsbidrag.

Lån till hus eller lägenhet i Danmark

Om du ska köpa en dansk bostad finns det flera olika möjligheter till finansiering. Vanligt är att man lånar pengar från en bank eller ett så kallat ”realkreditinstitut”.

Dansk hemförsäkring

En dansk hemförsäkring - hjemforsikring - innehåller oftast flera olika element: brandförsäkring, ansvarsförsäkring och det som på danska kallas "indboforsikring".