Hyresbostad - om att hyra hus eller lägenhet i Danmark

En hyresbostad heter på danska ”lejebolig” eller ”lejelejlighed”. Det finns både privata och allmänna hyresvärdar i Danmark. Privata uthyrare har inga fastställda regler för hur de ska välja hyresgäster, men brukar oftast ha väntelistor.

Liksom i Sverige har allmänna hyresvärdar i Danmark ett visst socialt ansvar. Det finns allmänna bostäder som är förbehållna vissa grupper, som t.ex. "ældreboliger", "ungdomsboliger" eller bostäder för folk med särskilda behov. Privata hyresvärdar styrs i högre grad av bostadsmarknaden.

Allmänna hyresvärdar i Danmark

I ett allmänt hyreshus är det hyresgästerna som bestämmer, så kallad "beboerdemokrati". Hyresgästerna har inflytande över drift, underhåll och invändiga förändringar av lägenheterna. Hyran fastställs så att den motsvarar utgifterna, eftersom allmänna bostadsorganisationer drivs utan vinstintresse. Vid inflyttning ska man betala en deposition ("beboerindskud").

Förhållandet mellan hyresgäst och hyresvärd regleras i den allmänna hyreslagen. Du kan ställa dig i kö till en allmän hyreslägenhet i Köpenhamnsområdet genom att vända dig till olika bostadsförmedlingar. Du kan också få mer information om allmänna bostäder på Boligselskabernes Landsforenings hemsida.

Privata danska hyresvärdar - så fungerar det

I ett privat hyreshus regleras förhållandet mellan hyresgäst och hyresvärd av den privata hyreslagen. Där finns bland annat regler om hur hög hyra hyresvärden kan kräva och regler kring uppsägning av hyresavtal. Men de närmare detaljerna kring hyresavtalet fastställs i själva hyreskontraktet. Om hyresvärden är en privatperson som inte har ett förtryckt kontrakt kan ni eventuellt ladda ner ett 'tomt' kontrakt från Borger.dk, eller via länken här på sidan, som ni sedan fyller i gemensamt. Vid inflyttning, är det vanligt att hyresgästen betalar en deposition samt tre månaders hyra i förskott.

Privata danska hyresvärdar är inte samlade i ett centralt register. Men som bostadssökande kan du leta efter hyreslägenheter på bostadsportaler, eller själv kontakta privata hyresvärdar och be att få ställa dig i kö till en hyreslägenhet.

Om du bor i en privat hyreslägenhet och tycker att du betalar alldeles för mycket i hyra, eller att dina hyresvillkor är orättvisa på annat vis, kan du klaga till ett organ som heter "huslejenævnet". Varje dansk kommun har ett huslejenævn.