Pendla med bil, färja eller tåg till Danmark

Det går snabbt att pendla till ett jobb i Danmark med bil, färja eller tåg. Här får du en kort introduktion till olika möjligheter och flera bra länkar, så att du kan besluta dig för hur du bäst pendlar till ditt jobb.

Till Danmark via Öresundsbron med bil

En enkel kontantbiljett kostar 525 SEK (2019) för en vanlig personbil i betalstation och kan köpas online för 482 SEK. Med ett så kallat Bropass (årsavgift 425 SEK) kostar resan över bron 229 SEK för en enkel resa. Med Bropass Pendlare får du ytterligare rabatt efter att du kört mer 16 enkelresor på en månad.

Färja mellan Helsingborg-Helsingör

Om du bor närmare Helsingborg eller Helsingör kan det vara mer praktiskt att korsa sundet med färja. Turen över tar cirka 20 minuter.

Färjorna går i stort sett dygnet runt, under dagtid cirka var 15:e minut. I samband med helgdagar är det en bra idé att reservera plats.


Precis som med Øresundsbron finns särskilda erbjudanden för de som reser ofta över sundet. Tur- och returbiljetter där man åker fram och tillbaka samma dag eller helg är också billigare än vanliga biljetter. Sträckan traffikeras av ForSeas Ferries och Sundsbusserne. 

Med tåg över Öresundsbron

Om du ska pendla från Sverige till Danmark, vänder du dig till Skånetrafiken för att köpa periodkort till Öresundstågen. Pendlar du varje dag, lönar det sig att köpa ett 30 dagars kort kallat Jojo Period Öresund. Du kan välja att köpa ett fysiskt Jojo kort eller att köpa det digitalt via Skånetrafikens app. Du bestämmer själv från vilket datum kortet ska gälla och inom vilket geografiskt område. Därefter kan du resa så mycket du vill med alla bussar och tåg. På den danska sidan reser du med DSB:s tåg, Movias bussar och Metron i Köpenhamn.

 

Prisexempel:

  • Ett periodkort mellan Malmö-Köpenhamn 2195 SEK (2019)
  • Periodkort mellan Lund-Köpenhamn 2535 SEK (2019)

Med buss över Öresundsron

Gråhundbussarna - linje 999, trafikerar sträckan Malmö-Köpenhamn och stannar på flera hållplatser i centrala Malmö samt i utkanten av Hyllie och Bunkeflostrand.

Reseavdrag som gränspendlare

Arbetar du i Danmark kan du få avdrag för resan mellan bostad och arbete så länge det är du själv och inte din arbetsgivare som betalar dina resekostnader. Storleken på avdraget beräknas per arbetsdag, med ett visst belopp per kilometer och endast för de dagar du faktiskt rest till ditt arbete. Du kan endast få avdrag för de kilometer som överstiger 24 kilometer per dag. Du måste alltså ha längre än 12 kilometer enkel resa till ditt arbete för att kunna få reseavdrag.